Email facebook twitter
ZAKRIVLJENOST

Boris Greiner

2010

performans za video, hdv, color, stereo, 23’

 kamera: Boris Cvjetanović

scenarij, izvedba, montaža, režija: Boris Greiner

 

U praznoj dvorani Gradske vijećnice u Zagrebu, autor drži predavanje za neprisutne. Tekst predavanja preuzima ironičnu filozofsko metafizičku intonaciju, dočim kao sadržaj predstavlja scenarij za performans kojeg je, uzimajući u obzir trenutne tehnološke mogućnosti, zapravo nemoguće izvesti.

Pomalo nestvaran interijer jedne od svečanih dvorana Gradske vijećnice poslužio je kao idealan scenografski okvir za apsurdno lamentiranje o metafizici sveopće zakrivljenosti koje istodobno parodira autorove umjetničke postulate i prokazuje banalnost pretenciozno postavljenih filozofskih zaključaka, kojima i završava ‘predavanje’. 

 

 

/…/ Legitimno se, dakle, baveći znatiželjom, pokušavamo skinuti bar jedan maleni veo s vječne enigme, primjerice zašto je sada netko ovdje ili negdje drugdje? I dolazimo do poraznog zaključka kako to uopće nismo u stanju. Jer koliko god se držali jedne tendencije, koliko god baš nju prepoznavali kao ono što nas čini, razvoj nas dovodi u kontradikciju. Zakrivljenost je u nama, ono od čega smo krenuli, putem smo napustili. Proučavajući sada ono što smo snimili tada - zavukavši ruku duboko unutra, opipavši i izvadivši van to što nas je progonilo ili zanimalo, opterećivalo ili fasciniralo - to više nije isto.

  • ZAKRIVLJENOST