Email facebook twitter
becycled!

Becycled! je stalna multimedijska radionica za oblikovanje i predstavljanje autorskih proizvoda posvećenih biciklu i biciklizmu. Ideja bicikla, koja je u etapama postajala objektom, ovdje je subjekt složene osobnosti: skulptura, sprava za tjelovježbu, grafički simbol, književna metafora, scenski rekvizit, omiljena igračka, suputnik.

Koristeći osnovni princip kretanja uvjetovanog ravnotežom i energijom vozača, kao i njegov odnos s onim što ga okružuje (ulica, kvart, grad, šuma, život), projekt ocrtava vlastiti prostor kreativne igre.

Autori projekta: Stanislav Habjan i Danijel Žeželj.

 

---------------------
Naziv Becycled! je složenica koja, u suzvučju s recikliranim, uvodi pojam biciklirano - stavljeno u kontekst u čijem je središtu stvaran objekt - bicikl. Pisana s 'be' umjesto 'bi' uz isti igovor unosi značenje 'budi cikliran', okrenut, pokrenut, biće vrtnje, čovjek-kotač, sam svoj pokretač... postajući tako i pozivom, sugestijom, izazovom.

Započet 2005., predstavljen i nagrađen na 40. Zagrebačkom salonu, 2006. Becycled je, u suradnji s Francuskim Institutom, udrugom Bicikl i fondacijom Arts link predstavljen i u Medijateci te potom izložbom Becycled!/Bicikl=umjetnost u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Grafička mapa Becycled Quotes, ostvarena u suradnji s novigradskom Galerijom Rigo, predstavljena je u sklopu izložbe Contemporary Croatian Art u New Delhiju, 2007.

 

____________________________

Kao jedan od načina svog predstavljanja, upotrebljivosti, korisnosti... projekt Becycled! svojim potencijalnim partnerima može ponuditi cjeloviti ambijent ispunjen autorskim radovima - multimedijskim, interaktivnim sadržajima vezanim uz kulturu kretanja na vlastiti pogon, ekologiju, dizajn, umjetnost...

info@petikat.com

 

_____________________________

 


Nisam poginula u potresu i nije me ubila bomba koja je jučer, zbog predizborne kampanje, eksplodirala u Istanbulu. Znam da novine ne donose vijesti o omjeru tirkiza i purpura u ovom gradu, jer koga bi takvo što zanimalo, to su stvari za domaćice. Smrt je vijest, a od živih stvari one političke naravi.

Dragi, ti si zaboravio, preživjeli smo strah s obje strane nišana, bilo je to doma.

Nepravda koju nam nanosi tijelo, kaže iskustvo, mora jednom prestati.

Svi krvnici će iza brave, umirit će se tlo koje podrhtava, ali zadovoljština koju nazivamo pravdom neće doći. Ipak: postoje mnoga zadovoljstva, na to se isplati koncentrirati.

Jedini strah koji ću zadržati je onaj da će me iznenadni prekid programa, neka idiotska katastrofa, spriječiti da zgrabim tvoje ruke, i one druge sitne, koje su me dočekivale nespremnu, češljale i uporno gurale na zrak.

Ni danas ni sutra za čitavo čovječanstvo, kako god okreneš, ne postoji važnija vijest na svijetu od te da si našu malu, baš jučer, u Splitu, naučio voziti bicikl.

(Olja Savičević Ivančević, Pismo mužu)

 

_______________________________


Sve se vrti na kotaču. Čarolija.

(Bela Hamvas)

 

_______________________________

 

 

 

 

 • becycled!
  Poruka, ime, znak i logotip projekta, SH/DŽ, 2006. 
 • Transparent kojega pamte tramvajski putnici, pješaci i biciklisti ulicom Savskom, jeseni 2006. 
 • Prvo predstavljanje projekta; izložba plakata u Francuskoj čitaonici, Zagreb, 2005. 
 • Naslovnica knjige-kataloga izložbe Becycled!, Zagreb, 2006. 
 • "Ako si jednom bio kao ošinut ljepotom nečega, posveti tome svoj život." - citat nepoznatog autora kojim, uz ovu kućnu fotografiju, započinje knjiga/katalog Becycled!. 
 • Detalj instalacije 'Naše nebo', izložba Becycled!, 2006. 
 • Kutiji razglednica pridružena instalaciji Naše nebo; reprodukcije radova iz opusa bliskih nam autora. Više pod rubrikom petikat/proizvodi 
 • Štambilj s poštanskom oznakom dostave pisma biciklom. Pridružuje se razglednicama i koveratama u naručenu kutiju 'Naše nebo/Bicikl=umjetnost'. 
 • Bilježnice bijelih listova i klamanog uveza, s grafikom otisnutom u dvobojnom sitotisku na recikliranom kartonu. Dizajn SH, crtež DŽ, 2006.

   

   
 • Grafika Zajedno i majica 100%Becycled! u sklopu ponude Dućana metafora u Laubi, 2/2012. 
 • Pozdrav sugrađanima s vječnog bicikla izveden na zidu do ulaza u klub Gjuro2, Zagreb, 2005. 
 • Instalacija nepostojećeg prometnog znaka u sklopu izložbe Becycled!, Tehnički muzej, 2006. 
 • Detalj s jedne od Becycled! radionica, Novigrad, 2006. 
 • Jedan od plakata za kreativne radionice Centra za kulturu Trešnjevka, 2007. 
 • Privjesak za ključ kojim pokušavamo svoj bicikl zadržati svojim. Funkcionira. Naručite si jednog. 
 • Samopokretni krajobraz, skica za instalaciju, 2007. 
 • Dizajn logotipa za međunarodnu mrežu prenočišta za putnike-bicikliste, DŽ/SH, 2006. 
 • Slika na dasci Danijela Žeželja, izvedena uživo na zatvaranju izložbe Becycled!, 2006. 
 • Bikenotes, prva pomoć za pisce na kotačima.