Email facebook twitter
OAKIE

Ime, zaštitni znak i logotip pilot-projekta Drvnog clustera Sjeverozapadne Hrvatske.

OAKIE sjedinjuje oblikovanje korisnih predmeta, ponajprije namještaja, sa snagom i tradicijom hrastovog drveta, koje je u hrvatskim šumama osobite kvalitete. Jednostavnost linija i ploha obraća se jednako materijalu i korisniku - izvornoj duhovnosti ‘svetoga stabla’* i ljudskoj potrebi za skladnim, zdravim i funkcionalnim. Postupci obrade omogućuju taktilni i vizualni doživljaj; drvo se ne zaštićuje lakom već natapa
prirodnim biljnim uljem.

U europskoj kulturi suvremenog stanovanja projekti kao OAKIE nisu više iznimka. Ono što ga čini osobitim i vrijednim praćenja, suradnja je nekoliko specifičnih autora, dizajnera i umjetnika koji pod ovim inspirativnim nazivnikom udružuju kreativnost i energiju uz organizacijsku i materijalnu podršku Drvnog clustera sjeverozapadne Hrvatske. Rezultat te još vrlo mlade suradnje niz je kvalitetnih i estetski dotjeranih proizvoda - namještaja čija se osobnost prepoznaje i osjeća ‘pod sretnom zaštitom žirove kapice’**.

-----------------------------------

*Hrast, sveto stablo mnogih predaja, simbolizira uzvišenost: Zeusov hrast u Dodoni, Jupiterov u Rimu, Perunov u Slavena... Hrast predstavlja čvrstoću, moć, dugovječnost te nadasve visinu, u duhovnom i u materijalnom smislu. Također, simbol je snage; hrast i snaga iskazuju se istom latinskom riječju: robur. U Kelta, hrast je os svijeta. Ime druida u etimološkoj je vezi s imenom hrasta; odatle prijevod hrastovi ljudi. U stihu hrvatske himne upravo to stablo označava postojanost ljubavi - dok mu hrastje bura vije. Motiv hrasta čest je u povijesti hrvatske književnosti, a nalazimo ga svakodnevno na poštanskim markama i na kovanicama.


**Drvenasta posteljica u kojoj odrasta žir zaštitni je znak projekta i prirodna čašica za ‘obrednu kapljicu’ pri imenovanju novih proizvoda i kolekcija.
  • OAKIE
     
  •  
  •  
  •  
  •