Email facebook twitter
TOČKA U SVEMIRU

Povijesna i topografska karta otoka Visa, autorsko izdanje.

Pokušaj vizualnog oblikovanja ‘facende’, u komiškom govoru priče o proživljenom, izvedbe kojom se osadašnjuje prošlost. Ujedno posveta tisućljetnom opstanku izdvojene ljudske zajednice usred Jadranskog mora -  fenomenu slavnog komiškog ribarstva.

Karta sadrži citate autentičnih izjava posljednjih ribara-veslača na gajetama-falkušama, djeliće povijesnih činjenica, legendi i vjerovanja, kao i poetsko i likovno oblikovanje drevnog predskazanja koje se pokazalo točnim.

More je svemir, a otok je planet u njemu - svjetlo koje noćnom putniku pokazuje put.

Iskustvo nestanka zajednice u čijem je središtu stajala etička vrijednost - vrijednost ljudskog znanja i rada i konfidenca među judiman kao temeljna ideja opstanka - čini nam se svjetionikom od značaja.

‘No one can become what he cannot find in his memories.’ - Jean Amery

 

Karta je formata 100x67cm, papir je munken print 150 gr, cijena 200 kn. Primjerci mape se numeriraju, dostava po dogovoru.

  • TOČKA U SVEMIRU
    Točka u svemiru, svijet pučinskih ribara. Visine vrha Jabuke i daljine Palagruže. 
  • Legenda sa simbolima povijesnih morskih putova. 
  • Grafički prikaz stihova vezanih uz staro komiško vjerovanje. 
  • Endemski gariful 's vorha Jabuke', čijim je nestankom sredinom 20. stoljeća potvrđeno drevno proročanstvo i prekinut tisućljetni način ribarskog života.  
  • "Bilo je, kako ću ti, Joško, reć... konfidence među judiman." 
  • Povijesnu kartu otoka Visa iliti Svijeta pučinskih ribara moguće je naručiti i uokvirenu. 
  • Detalj s povijesne mape kao motiv na narukvici; endemski gariful s vrha otoka Jabuke, stoljećima simbol ljubavi i opstanka komiškog ribarstva.