Email facebook twitter
BE FAIR TO DOG!

‘Filozofski neprovjerena ali iskustvom potvrđena’, ova slikovnica želi na jednostavan način izraziti svu složenost očuvanja zdravih snova u životnom slučaju kojega određuju izdvojenost i nepripadanje, ali i stalna potreba za vedrim obraćanjem.
U 15 crtanih epizoda koje prate priduženi im kratki tekstovi, samostalni airmail-terijer promišlja probleme autorskog djelovanja, pjesničke poetike, odnosa duhovnog i materijalnog - sve to dok drijema na suncu, sanja sladoled, pokriva se novinama, pretvara u mačku… Slobodu slike (koja pripovijeda i bez teksta pa je slikovnica čitka i maloj djeci) prati dozirano teorijsko razmatranje (ne odveć racionalno: ‘mi teoretičari moramo poznavati zakone slučajnog u umjetnosti.’). Ono što bi kao samostalan tekst moglo zvučati kao soljenje pameti, u igri s crtežom postaje sasvim osobno iskustvo i gradi pomalo smiješan intimni manifest.

Otisnuta offsetom u dvije boje, formata 14x14 cm, slikovnica ima 224 stranice i tvrdi uvez.

‘Engleski’ naslov ove možda eksperimentalne, bolje exupérymentalne, slikovnice, vezan je uz raniji proizvod; emajliranu pločicu za dvorišna ili sobna vrata. Malen ispravak uobičajene opomene Beware of Dog!, ali i čovjeka i psa veseli kad se poklope zvuk i slika, a popravi smisao.

 

__________________________

Neke od usvojenih misli nasmiješenog psa:

Jednostavnost je nužan uvjet lijepoga. Ali samo lijepo jednostavno nije dovoljno. (Južna misao)

Onoga u nama koji odabire, i onoga koji ostvaruje, treba neprestano vježbati. (Zvjezdana strana ulice)

U slavnim epohama ne tražite dramskog pjesnika u njegovoj radnoj sobi. (Slavna vremena)


 

  • BE FAIR TO DOG!
     
  •  
  •  
  •  
  •  
  •