Email facebook twitter
UMJETNIK KAO IZLOŽAK

Neki od nas nikada nisu prestali vjerovati da će čarobnjakova lađa kad-tad doći po nas, jer nam je to čvrsto obećao mornar iz očaravajuće proze 'Crvena jedra' ruskog pisca Aleksandra Grina. "Ako ti je rečeno, znači da je istina", kaže mornar. Znači da će doći. I doista, čarobnjakova je lađa došla po nas u zagrebačku Galeriju Forum gdje nas dočekuju 'Dijalozi' Stanislava Habjana, posebne osobe na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Habjan je pisac proze pjesničkog naboja, ali tipične multimedijske svijesti koja umjetnički simultano djeluje iz književnog, stripovskog i dizajnerskog polja. To pak djelo intenzivno djeluje na nas i tekstom i slikom i predmetima koje spaja u cjelinu, a koji grade njegov identitet koliko i naš ako smo na istoj valnoj dužini. Zato i jest Habjanova izložba jedna od najposjećenijih u Zagrebu - dakako u svojoj kategoriji nevelike ali važne izložbe!

Izložba 'Dijalozi' ističe autorovu potrebu za interakcijom s publikom, ali i medijima kojima se služi u gradnji svoje izložbe, a služi se i fotografijom i grafičkim dizajnom i performansom. Performerski su mu elementi potrebni da bi sadržaj dobio potpuni smisao. Habjan se, naime, u Galeriji stavlja publici na raspolaganje, on je tu od jutra do mraka, otvoren za razgovore svih (umjetničkih) vrsta, za dijalog i za igru. Potrebni su mu ti razgovori. Potrebni su i nama. A lako se upuštamo u njih jer Habjan je uredio ambijent tako da se i on i mi osjećamo kao kod kuće, uronjeni u fini glazbeni miks pjesama Cohena i drugih glazbeno srodnih autora.

- Sretan sam da sam prije tri godine posve promijenio odnos prema svome radu i njegovu predstavljanju, da sam došao do komunikacije uživo, do sadržaja i načina koji potiču na neposrednu razmjenu doživljaja i osjećaja, pa i ideja i radova, ukratko do mogućnosti trenutnog prepoznavanja zajedničkog ili bliskog - kaže nam Habjan, koji je 30 godina radio distancirano. Poznat je njegov rad u literarno koncipiranom "Greiner & Kropilak Mailart Officeu" koji je vodio s prijateljem umjetnikom Borisom Greinerom. Dvadesetgodišnje postojanje tog dua bilo je obavijeno lakom mistikom, začudnim gestama i (grafičkim) produktima. Pridruženjem Danijela Žeželja stvorio se trio pod nazivom "Slipa konfidenca", koji je od 2001. i okosnicom umjetničke radionice "Petikat" s redovitom potporom Ministarstva kulture RH, a tu je i polufiktivna "Agencija 9", najčešće s Habjanovim autorskim potpisom. No, nakon 30 godina Habjan je, kaže, osjetio bezizlaznost umjetničkog modela izgrađenog na uvjerenju o samodostatnosti umjetničkog djela, bez živog kontakta, spoznajući ujedno da su jedino što ga zanima - ljudi.

Prije tri godine počeo je s novom koncepcijom, s izložbama u Puli i Poreču, u Laubi, Galeriji HDD-a i sada evo u Forumu. Prisutan je tu kao kustos, ali i domaćin izložbe. "Dijalozi" u Galeriji Forum autobiografskog su karaktera. I dalje, međutim, sadrže ono nešto neuhvatljivo o kojem s oduševljenjem piše voditelj GF Antun Maračić. A što s oduševljenjem prihvaća i zagrebačka publika znajući zašto Habjan neraskidivo veže Beatlese s Indijancima, zašto voli Grina, Olešu, Majakovskog...

 

 

Ana Lendvaj, Večernji list, 5. siječnja 2015.

 

(Članak je objavljen pod naslovom 'Stanislav Habjan galeriju je pretvorio u dnevni boravak', dok je ovdje stavljeni naslov u novinskoj opremi korišten kao nadnaslov)